Skip to content

Praktische informatie

Marokko is gelegen in Noordwest Afrika op minder dan 4 uur vliegen vanaf Nederland en wordt in het noorden begrensd door de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. In het Westen grenst het land aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden Mauritanië en de oostgrens wordt gevormd door Algerije. Marokko kent 3500 kilometer kust. De totale oppervlakte bedraagt meer dan 710.850 km². De Koningssteden zijn Rabat, Marrakech, Fes en Meknes. Het heeft een aantal indrukwekkende bergketens waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden.In de Midden-Atlas kun je in de lente, zomer en de herfst uitstekend wandelen. Het wordt daar hooguit 30º; in de winter kun je er voor wintersportactiviteiten terecht. Dan is daar ook meer neerslag op de hellingen aan de westzijde.Een ideaal vakantieland waar u prachtige tochten kunt maken in de bergen, relaxen of watersporten aan de Atlantische kust, dwalen door de oude straatjes van de Koningssteden, 4 x 4 tochten maken door de woestijn en over bergpassen, kasbah’s bezoeken, sterren kijken op een zandduin en wandelen door talrijke berberdorpjes.

Vliegtickets
Bij reisbureauMarrakech regel je zelf de vliegtickets voor je reis. Bij de databepaling van de reis, is rekening gehouden met vluchtdata van diverse luchtvaartmaatschappijen.

Vervoer
Tijdens deze reis maken we gebruik van een comfortabele minibus of 4×4 jeeps met airconditioning. Omdat we ons eigen vervoer hebben, is het mogelijk om onderweg te stoppen waar we willen, voor bijvoorbeeld een foto, een drankje, je benen te strekken, etc. De wegen in Marokko zijn over het algemeen goed.

Wandeltochten
Om plezier aan onze wandeltochten te beleven moet u in een goede gezondheid zijn. Het niveau van een wandeltocht of trekking wordt bepaald door de loopafstand, de hoogte en de zwaarte van de dalingen en stijgingen, structuur van de paden, de aan of afwezigheid van klimtechniek en de weersomstandigheden. Onze wandeltochten in de bergen van Marokko worden begeleid door ervaren Nederlands ,Franse ,of Engels sprekende reisleider of berggidsen. De bagage wordt op muilezels vervoerd en zelf neemt u een dag rugzakje mee. U loopt gemiddeld tussen 6 uur per dag.

Accommodatie
Wij kiezen de kasba’s en riads dit is een typisch Marokkaanse huis of een voormalig paleisje waarin vroeger rijke handelslieden woonden uit op basis van ligging, servicegerichtheid en de prijs kwaliteit verhouding. Wanneer u een offerte aanvraagt of een reis wilt boeken, overleggen wij wat het beste bij u past. De nachten in de bergen en de woestijn wordt er een bivakplaats voor u opgezet of overnacht u in een gite etappe (guesthouse) of tentenkamp. Het is mogelijk om een eenpersoonskamer aan te vragen, maar omdat de meeste accommodaties kleinschalig zijn, is het aantal beschikbare eenpersoonskamers beperkt. Mocht je graag een eenpersoonskamer willen, geef dit dan aan op het boekingsformulier, dan wordt er gekeken of het kan.

Reisdocumenten
Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog zes maanden geldig is. Voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort is geen visum nodig als je er korter dan 90 dagen verblijft. Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.Een identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen.

Valuta
In Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. 1 € is ongeveer 11 dirham. Kijk voor de actuele koers op www.wisselkoers.nl/marokkaanse_dirham.

Cash of pinnen
In Marokko kun je op veel plekken pinnen met je pinpas met Maestro- of Cirruslogo (vergeet echter niet voor vertrek je pinpas op ‘wereld’ te zetten!). Het is een goed idee om ook een klein bedrag cash aan euro’s mee te nemen, voor noodgevallen of wanneer een pinautomaat het niet doet.

Zakgeld
Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen wordt er een indicatie van €200,- per persoon per week gehanteerd. Dit bedrag is slechts een richtlijn voor uitgaven zoals maaltijden, optionele excursies, entreegelden, fooien etc. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon. Souvenirs zijn niet inbegrepen

Maaltijden
Het ontbijt is tijdens de hele reis in de reissom inbegrepen. De overige maaltijden niet. Je kunt in Marokko goed, gevarieerd en niet duur eten. Een maaltijd kost gemiddeld tussen €5,- en €15,-. Gerechten die je veelvuldig kunt eten zijn tajine en couscous. Tajine is een stoofschotel die je in verschillende varianten kunt krijgen, met bijvoorbeeld vlees, kip, vis of een vegetarische variant. Couscous wordt in Marokko vooral op vrijdag gegeten, de dag van het gebed. Daarnaast zijn er allerlei andere gerechten te krijgen zoals salades, soepen, spiesjes etc. In grotere steden zijn ook restaurants te vinden die internationale gerechten bereiden. Vegetarisch eten is in Marokko geen enkel probleem.

Vaccinaties en medicijnen
We raden je aan om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) aan te raden. Onze reisbegeleiders hebben zelf ook een beperkte EHBO-kit mee.

Gebruik je speciale medicijnen (bijv. medicijnen die onder de opiumwet vallen en/of grote hoeveelheden), neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Informatie omtrent vaccinaties dient altijd door de reiziger bij de betreffende instanties en instellingen gecontroleerd te worden.

Klimaat
Het klimaat van Marokko varieert afhankelijk van het landschap. Het berggebied heeft koude winters en matig warme, in het zuiden hete zomers. Veel neerslag valt vooral in de winter (800-1000 mm.) op de west hellingen van de Midden- en Hoge Atlas. Op de oostelijke hoogvlakte van Marokko valt aan de lijzijde van het gebergte weinig neerslag (200 mm). In de noordelijke kustvlakten van Marokko heerst een klimaat dat typerend is voor het Middellandse Zeegebied, naar het binnenland neemt de invloed van het continent toe. Elke periode heeft zijn voordelen. Een reis naar Marokko kan dus het hele jaar door, maar hou rekening met de temperatuur schommelingen.

Tijdsverschil
In Marokko is het het hele jaar door een uur vroeger dan in Nederland en België.

Bevolking
De Marokkaanse bevolking bestaat voornamelijk uit Berbers en Arabieren of een mix ervan. De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Men spreekt er voornamelijk Derija (Arabisch dialect), Berbers en Frans. Engels wordt mondjesmaat gesproken, met name in de toeristische gebieden.

Veiligheid
Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om doorheen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle, zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland of België. Je zult je veilig voelen.

Reizen als vrouw in Marokko
In principe kun je als vrouw prima reizen in Marokko, ook alleen. Een zelfverzekerde uitstraling helpt daarbij. Er zullen regelmatig mannen zijn die een praatje met je willen maken. Maar onwenselijk gedrag is onacceptabel en dat mag je duidelijk laten merken.

Afdingen
Op souvenirgebied is er in Marokko veel moois te koop en is het gebruikelijk om af te dingen. Vaak vraagt men in eerste instantie erg hoge prijzen. Bepaal al voor het afdingen wat het maximum is waarop je uit wilt komen en zet laag in, zodat je voldoende onderhandelingsruimte hebt. Als je niet tot overeenstemming komt over de prijs, gaat de koop niet door.

Alcohol
Alcohol is verboden in de islam, maar in Marokko toch beperkt verkrijgbaar, met name in de steden. Uitzonderingen daargelaten, drink je alcohol binnensmuurs en niet op een terrasje.

Fotografie
Marokko is een zeer fotogeniek land. Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst even om toestemming. Soms wil men niet gefotografeerd worden of vraagt men om geld. Het is verboden om politieagenten, paleiswachters, militaire objecten etc. te fotograferen.

 

Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

Back To Top